Blagodati kurbana

Ispis
PDF

 

kurban004

Kurban kao institucija, propis, obaveza duboko je ukorijenjena u tradiciji muslimana. Tradicija stara hiljadama godina, od Ibrahima i njegovog sina Ismaila alejhima selam, čuvana je kroz generacije muslimana i očuvana sve do danas. Sam pojam kurban primarno znači približavanje, u konkretnom slučaju približavanje Bogu putem prinošenja žrtve i izvršavanja Njegove naredbe. Iako  kurban podrazumijeva određenu vrstu žrtvovanja, mnogobrojne su blagodati koje on donosi onome ko ga kolje kao i zajednici u kojoj se ovaj propis izvršava. Musliman koji kolje kurban čisti svoju dušu i štiti sebe i svoju porodicu. Izvršavajući obavezu klanja kurbana, musliman se približava Uzvišenom Allahu, a u isto vrijeme približava se i svojoj porodici, komšijama, prijateljima, siromasima i drugima koji budu obuhvaćeni podjelom kurbanskog mesa.

Najvidljivije blagodati kurbana su u blagodatima od podjele kurbanskog mesa. U muslimanskoj tradiciji utemeljena podjela kurbanskog mesa na tri dijela, jedan za osobu koja ga žrtvuje i njegovu porodicu, drugi za komšije, rodbinu i prijatelje i treći za siromašne i ugrožene osobe, obuhvata širok krug osoba i stoljećima je efikasno sredstvo održavanja i razvoja dobrih međuljudskih odnosa. Kroz ovakav način podjele kurbanskog mesa, koji je preporuka Muhammeda alejhi sselam, naglašena je općedruštvena korist kurbana i podsticanje na međusobno pomaganje i saradnju. Stoga je veoma značajno njegovati tradiciju klanja kurbana u svojim baščama i gore navedene podjele kurbanskog mesa. Međutim, iz godine u godinu sve je veći broj muslimana, pripadnika Islamske zajednice u BiH, prvenstveno onih koji žive u urbanim sredinama u domovini i dijaspori, koji nisu u mogućnosti kurban zaklati na tradicionalno uobičajen način. To ni u kojem slučaju ne umanjuje vrijednost i značaj njihovog prinošenja žrtve. Pripadnici Islamske zajednice u BiH koji nisu u mogućnosti kurbane zaklati kod svojih kuća, već nekoliko decenija imaju priliku da svojim kurbanom postignu i dodatne blagodati na način da njihovi kurbani budu u cijelosti usmjereni za ishranu učenika medresa i studenata, povratnike, javne kuhinje, bolnice, domove za nezbrinutu djecu, djecu bez roditelja i osobe sa posebnim potrebama.

Višedecenijska praksa uplata kurbana za potrebe naših mederesa i druge institucije od opće koristi u društvu, koju je inicirao muderris Gazi Husrev-begove medrese rahmetli hafiz Kjamil Silajdžić, pokazala se kao jedan od najznačajnijih projekata za Islamsku zajednicu u BiH sa višestrukim koristima za Zajednicu i društvo u cjelini. Samo u 2013. godini u akcijama organiziranog klanja kurbana od strane naših medresa i Rijaseta Islamske zajednice u BiH, zaklano je 11.806 kurbana i dobiveno je više od 300 tona mesa. Kurbansko meso iz ovih akcija je prvenstveno korišteno za ishranu učenika medresa i studenata islamskih fakulteta, ali je značajan dio, više od 100 tona mesa, podijeljen u humanitarne svrhe za javne kuhinje, bolnice, studentske domove, domove za nezbrinutu djecu i osobe sa posebnim potrebama, staračke domove, vrtiće, povratnike i siromašne i ugrožene osobe. Svaka od medresa vodi akciju klanja kurbana za svoje potrebe za uplate iz Bosne i Hercegovine, a Rijaset Islamske zajednice imenuje komisiju koja vodi akciju za uplate iz bošnjačke dijaspore i kordinira rad komisija na nivou medresa.  Može se reći da je akcija kurbana i prikupljanja kurbanskih koža, zajedno sa organiziranim prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra od strane Islamske zajednice u BiH, bila ključna za očuvanje i razvoj odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice u BiH, a samim tim i očuvanje i razvoj Islamske zajednice u BiH.

Koliko god je važan aspekt podjele kurbanskog mesa, važan je i aspekt nabavke kurbana, što se veoma često zanemaruje. Puni efekat i  dodatnu blagodat od našeg kurbana možemo postići ukoliko naše kurbane nabavljamo na domaćem tržištu, a posebno u područjima gdje žive naši povratnici u manjem BiH entitetu. Uzgoj kurbana je velika prilika za razvoj područja u kojem žive naši povratnici. Svjedoci smo da mnoge domaće i međunarodne humanitarne organizacije u dane Kurban bajrama dijele velike količine kurbanskog mesa povratnicima. Kupovina kurbana od povratnika je mnogo veća i strateški važnija podrška, od same podjele kurbanskog mesa u tim područjima. Nažalost, od oko 200.000 kurbana, koliko se zakolje u Bosni i Hercegovini u dane Kurban bajrama najviše koristi imaju prepodavači, uvoznici i susjedne zemlje. Vrijednost kupljenih kurbana u dane bajrama prelazi vrijednost od 60 miliona KM. Ove činjenice ukazuju na gotovo neiskorištenu blagodat kurbana za razvoj naše države i podrške jednoj od najznačajnijih kategorija u našem društvu. Bošnjaci u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Foči, Višegradu i drugim mjestima gotovo da nemaju mogućnost zaposlenja u institucijama i kompanijama u manjem BiH entitetu i jedinu opciju da opstanu vide u poljoprivredi i stočarstvu.

Komisija Rijaseta Islamske zajednice u BiH je prepoznala potrebu značajnijeg otkupa kurbana u povratničkim područjima i ove godine 1.550 kurbana je već ugovoreno da se kupi u manjem BiH entitetu, uglavnom u Podrinju. Kurbani će biti kupljeni, žrtvovani i podijeljeni na područjima Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, Žepe, Rogatice, Foče, Višegrada, Gacka, Prnjavora i drugih mjesta. Svakako, broj kupljenih kurbana na tim područjima će zavisiti i od broja uplata koje dođu iz bošnjačke dijaspore za ovu akciju. Sigurno da dobro osmišljenim aktivnostima možemo ostvariti dodatne blagodati koje nam pružaju naši kurbani, kako bi učinili našu zajednicu i društvo sretnijim i ojačali našu državu. Krajnje je vrijeme da prestanemo sa eksperimentima, poput klanja kurbana u drugim državama, samo zato što je to par desetina maraka jeftinije, da se putem kurbana još više približimo jedni drugima i kurbane kupujemo i koljemo u svojoj zemlji, kupujući od naših uzgajivača, posebno povratnika. Molimo Uzvišenog Allaha da u narednim godinama još pažljivije prilazimo našim kurbanima i nastojimo da maksimalno iskoristimo blagodati naših kurbana, postižući bolje efekte za našu državu i društvo.

Elnur Salihović

Komentari (0)


Prikaži/Sakrij komentare

Napišite komentar

Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo, registrujte se ukoliko nemate već otvoren korisnički nalog.

busy

POGREBNO DRUŠTVO ''BERBIR''d.o.o

berbir

Prijava na stranicu

Prisutni korisnici

Trenutno aktivnih Gostiju: 9 

Statistika posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas169
mod_vvisit_counterJučer673
mod_vvisit_counterOve sedmice2281
mod_vvisit_counterOvog mjeseca8200
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca7352
mod_vvisit_counterUkupno2189528

Audio


Poslušajte audio
Islam%20je%20sazdan%20na%20pet%20stubova.mp3
Grijesi%20iz%20zaborava%20i%20pod%20prisilom.mp3
Ako%20ne%20osjecas%20stid,%20onda%20radi%20sta%20hoces.mp3