Mehmed ef. Medanhodžić svršenik medrese u Carigradu

Ispis
PDF

 

 

PC180045

Nadaleko je poznat bio Medanhodžić Mehmed ef. sin umrlog Huseina hafiza iz Bos. Gradiške. Mehmed ef. je rođen davne 1886. godine u Bos. Gradišci a njegov osobni karton vjerskog službenika nalazi se danas u arhivu Medžlisa IZ Bos. Gradiška.

U njegovom kartonu piše da je završio medresu u Bos. Gradišci, i to, hadži hanume Smajlagić u Bos. Gradišci. Kasnije se usavršavao u nauci i završio je Defterdar Ibrahim ef. medresu u Carigradu danas Istanbulu 6. januara 1914. godine. Bio je oženjen i imao sedmero djece. Mnogi Gradišćanci  pamte ga jer je jedno vrijeme radio kao muallim u mektebu u medresi u Gradišci. Gradišćanci ga poznaju kao jednog vrlo uglednog  vjerskog službenika  a jedno vrijeme je radio kao imam džamije Tekija. U svom životnom radu poučio je mnoge generacije gdje se 31. januara 1953. godine penzionisao.  Od završetka svog školovanja uvijek je bio u radnoj službi u Bos. Gradišci.

Iza Mehmed ef. Medanhodžića ostalo je brojno potomstvo a jedan od njih je danas ugledni Sead Medanhodžić vrstan farmaceut iz Travnika.

Mehmed ef. je umro i ukopan je u mezarju Tekija odakle je i započeo svoj ovozemaljski život. Mnoge generacije pamtit će Mehmed ef. po lijepom a vrijedno je podsjetiti se na ranije alime koji su živjeli među nama.

 

Info Medžlis

Komentari (0)


Prikaži/Sakrij komentare

Napišite komentar

Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo, registrujte se ukoliko nemate već otvoren korisnički nalog.

busy

POGREBNO DRUŠTVO ''BERBIR''d.o.o

berbir

Prijava na stranicu

Prisutni korisnici

Trenutno aktivnih Gostiju: 13 

Statistika posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas362
mod_vvisit_counterJučer571
mod_vvisit_counterOve sedmice1801
mod_vvisit_counterOvog mjeseca7720
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca7352
mod_vvisit_counterUkupno2189048

Audio


Poslušajte audio
Islam%20je%20sazdan%20na%20pet%20stubova.mp3
Grijesi%20iz%20zaborava%20i%20pod%20prisilom.mp3
Ako%20ne%20osjecas%20stid,%20onda%20radi%20sta%20hoces.mp3